Drobečková navigace Hlavní stránka » cz » Novinky a Akce

Hlavní obsah stránky

Novinky a Akce

top
 

09. 10. 2011 ANAG BILLIARD CUP: MATA JE MISTR!

Autor: Xavier Gretillat, Švýcarsko, www.xaviergretillat.com

Další důkaz, že standardní hry mohou být stále zajímavé, především ve své nejatraktivnější podobě, tedy triatlonu! Ve dnech 7.–9. 10. 2011 se konal ANAG Billiard Cup v Olomouci (České republika), pátém největším městě v zemi a především historickém centru Moravy. V tomto městě žije přes 100 tisíc obyvatel a téměř 25 tisíc univerzitních studentů. Nakladatelská a vzdělávací společnost ANAG pozvala šest hráčů, aby se zúčastnili triatlonu (kádr 71/2, jednoband a trojband). Pro fanoušky kulečníku – ANAG Billiard Cup se bude konat i v příštím roce, ale s dvojnásobným počtem účastníků.

Poprvé se tohoto mezinárodního turnaje zúčastnili: mistr světa Wolfgang Zenkner (Německo), mistři Evropy Arnim Kahofer (Rakousko), Esteve Mata (Španělsko), Marek Faus (Česká republika), Xavier Gretillat (Švýcarsko) a mistr České republiky Martin Boháč. Program tohoto turnaje byl opravdovým „masakrem“, protože krátké vzdálenosti byly jen na 100 bodů v kádru 71/2, 50 bodů v jednobandu a 15 bodů v trojbandu! Dost na to, aby hráči znervózněli…

Ve skupině A se první zápas otočil ve prospěch mistra světa Zenknera, přestože Grettilat měl možnost kdykoliv zvrátit výsledek. Včetně kádru 71/2, s krásnou sérií zastavenou mantinelem a jednobandem, kde výsledek zvrátily milimetry, byla to opravdu noční můra! Neuvěřitelné! Tři nula pro Němce. Výsledek byl pro Švýcara velmi špatným startem.

Ve druhém zápase Zenkner zaváhal. Je schopný lepšího i horšího výkonu, to je to nejhorší. Ve třech setech poskytl možnost postupu Fausovi, pro něhož to byl obtížný první zápas. Němec prohrál i v jednobandu, kde získal jen 29 ku 31 v 15 nábězích.

Ve třetím zápase Švýcar neměl na výběr, musel vyhrát tři nula proti Čechovi. Na začátek této sezóny to však pro něj bylo příliš složité. Přestože zahrál v kádru 71/2 sérii skoro perfektních 80 bodů, chybělo mu několik bodů, které nechaly možnost nervóznímu Fausovi zakončit hru ve svůj prospěch. V jednobandu zahrál Švýcar pěkně ostrou sérii 50 bodů ve druhém náběhu, která ho vrátila do zápasu. I v trojbandu, kde byla partie velmi defenzivní, vedená dvěma vyrovnanými hráči, došlo k remíze.

Remízou skončil tedy i zápas.
Slabými výsledky Švýcar nechal z kvalifikace postoupit Fause a Zenknera.

Ve skupině B se v prvním zápase proti sobě postavili španělský a rakouský šampion. Mata si okamžitě vymezil své území a získal 100 bodů v kádru 71/2, rozhozený Kahofer skončil v jednobandu pouze s 34 body v 8 nábězích a v trojbandu s 9 body v 13 nábězích.

Ve druhém zápase už byl rakouský šampion opět „ve své kůži“ a pobil svého protivníka Boháče, velmi nebezpečného. Předvedl nejlepší představení turnaje s jedním náběhem v kádru 71/2, 4 náběhy v jednobandu a 4 náběhy v trojbandu.

V poslední partii Mata zbořil Boháčovy sny o postupu a zahrál kádr 71/2 na dva náběhy, jednoband na 7 náběhů. Čech získal přece jen bod remízou v trojbandu v 15 nábězích.

V neděli předvedli Faus s Kahoferem krásné semifinále. Čech vyhrál kádr 71/2 poměrem 100 ku 72 při jednom náběhu, Rakušan zase jasně vyhrál následující jednoband na 4 náběhy. Rozdíl se projevil v trojbandu, kde si Faus udržel odstup a sérii uhrál na 7 náběhů. Patron turnaje, pan Vítek, mohl být šťastný, že jeho favorit je ve finále.

Ve druhém semifinále čelil klidný Španěl nervóznímu Němci. S perfektní koncentrací předvedl v kádru krásnou sérii 62 bodů, ale bylo třeba 4 náběhů, aby Mata dosáhl svých 100 bodů. Stejný scénář jsme sledovali také v jednobandu, kde si sice Mata dovolil slabší začátek, mistr světa tak vyrovnal, ale Španěl vyhrál ve 4 nábězích. Velmi bojovný trojband skončil po 17 nábězích remízou, zachraňující čest Němce, jistě velmi zklamaného, že nepostoupil do finále.

Nedělní finále bylo vyprodané. V napjaté atmosféře Mata a Faus hráli svůj první zápas v kádru 71/2. Španěl se ukázal jako silnější, ale nešlo o nijak závratný výkon. Poté Faus rozložil Matu v jednobandu a zakončením sérií 48 bodů na třetí náběh. O mistrovském titulu prvního ANAG Billiard Cupu tedy musel rozhodnout trojband. V první části partie se Faus vůbec neprosadil a Španěl nakonec Čecha v utkání porazil.

Velké poděkování patří panu Vítkovi, který svou iniciativou dokázal, že hra v sérii stále může okouzlovat. Tato událost si získala velkou pozornost médií i publika. Bohužel je nutno konstatovat, že řídící orgány v Evropě nejsou naladěny na stejnou vlnu. Děkujeme rovněž našim zaníceným fanynkám, kterým byla občas dlouhá doba…
 


 
    << zpět na seznam novinek
 

 
top
Facebook Twitter Poslat email na Mapa stránek Přidat do oblíbených