Drobečková navigace Hlavní stránka » cz » Novinky a Akce

Hlavní obsah stránky

Novinky a Akce

top
 

29. 08. 2012 Rozhovor s Esteve Matou

Přinášíme Vám rozhovor s vítězem 1. ročníku ANAG BILLIARD CUPU, sympatickým 34letým Španělem Estevem Matou. Profesionální hráč a trenér billiardu, 19násobný mistr Španělska a mistr Evropy z roku 2009 nám odpověděl na pár otázek.

 Esteve Mata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minulý rok jste vyhrál první ročník ANAG BILLIARD CUPU.
Co pro Vás znamená toto vítězství?

Ano, minulý rok jsem vyhrál první ročník tohoto turnaje a byl jsem za to moc rád. Stát se vítězem nového turnaje, navíc tak dobře obsazeného, je vždy důvod k velké radosti. Nabídka k účasti na ANAG BILLIARD CUPU od nejlepšího českého hráče billiardu Marka Fause a majitele firmy ANAG pana Vítka mě potěšila, ale zároveň ve mně vyvolávala pochyby, zda se budu moci adaptovat na zvolený systém soutěže tří disciplín. Vítězství pro mě tehdy bylo velmi důležité, protože jsem zrovna procházel těžkým obdobím – můj táta byl vážně nemocný a bylo hezké turnaj vyhrát pro něj. Pomohlo mi to překonat těžké chvíle a posílit víru v budoucnost.

Jaké jsou Vaše nejlepší vzpomínky na turnaj?

Na turnaj mám velmi hezké vzpomínky, vítězství je samozřejmě silný zážitek, ale na co vzpomínám s ještě větší vděčností, je přívětivost lidí. Jednání ze strany pana Vítka, jeho ženy a celého organizačního týmu pod vedením pana Hartmanna bylo opravdu skvělé! S ostatními hráči jsme si celý pobyt opravdu užili. Nebývá zvykem potkat tolik přívětivých lidí na jednom turnaji, jako se mi to poštěstilo v Olomouci.

Co byl pro Vás nejtěžší moment?

Byly určité momenty, kdy se mi herně nedařilo, ale v průběhu turnaje jsem je překonal. Jedna z nejtěžších chvil pro mě nastala při finále s Markem Fausem. Vzpomínám si, že jsem vyhrál Kádr 71/2 bez problému, ale Marek zahrál výborně při jednobandu, který zakončil krásným, dlouhým a dobře technicky zvládnutým šťouchem, čímž mi připravil perné chvíle pro rozhodující trojband. Ani Marek ani já jsme na něj nebyli vyložení specialisté, a proto to mohlo dopadnout jakkoliv. Dobře jsem začal a Marek měl v úvodu hry smůlu, což mi umožnilo získat výhodu, kterou jsem uhájil až do konce utkání.

Co si myslíte o systému turnaje – kombinaci tří disciplín?

Moc se mi líbí. Kombinuje divácky nejatraktivnější disciplíny, které v současné době existují. Kádr 71/2 je disciplína na vzestupu, mnoho hráčů v ní má stále velký prostor pro zlepšení se. Navíc, technika hry a její psychologie je u ní odlišná oproti ostatním základním biliárovým disciplínám (volná hra a Kádr 47/2), pro hráče je to složitější a pro diváky atraktivnější, protože při ní dochází k více změnám ve vývoji hry. Díky tomu, že se jedná o disciplínu s možností většího počtu šťouchů, si přijde na své publikum, které si může užívat pohled na série o více než 100 bodech. Trojband je díky své velkoleposti již několik desetiletí královskou disciplínou billiardu. Pro diváky je atraktivní díky dlouhým geometrickým karambolům, mnohdy velmi přitažlivým pro oko. Navíc, obvykle nastává v průběhu hry více zvratů než v ostatních biliárových disciplínách. A v některých případech mohou hráči porazit mnohem zkušenější soupeře – je to disciplína, při které dochází k nejpřekvapivějším výsledkům (kromě turnajů, kde hrají velcí světoví šampioni, kteří obvykle vyhrávají, dokud se nestřetnou mezi sebou).

Co by měli organizátoři při přípravě druhého ročníku zlepšit?

Pan Vítek je velmi pozorný ve všech ohledech i detailech, což prokázal minulý rok. Vím, že v druhém ročníku se utká dvanáct hráčů (dvojnásobek oproti loňsku), a proto bude sál vybaven druhým stolem a větším hledištěm. Myslím, že se toho dá vylepšit velmi málo, a jsem přesvědčen, že pokud pan Vítek a jeho tým něco najdou, tak si nenechají ujít příležitost ke zdokonalení.

Jak se Vám líbila Olomouc?

Přišla mi jako velmi atraktivní město s milými a vstřícnými lidmi. Vzpomínám si, že tam začínalo být zima, ale dalo se to vydržet. Líbila se mi návštěva na radnici, odkud jsme se mohli podívat na celé město. Opravdu krásné!

Vyhrál jste další turnaje po ANAG BILLIARD CUPU 2011?
Jaké další sportovní úspěchy následovaly?

Po tomto turnaji jsem dosáhl několika důležitých výsledků s týmem SBPE Centelles (Frédéric Caudron, Raúl Cuenca a další). Tuto sezonu jsme vyhráli španělskou ligu družstev a také jsme se stali vicemistry Evropy za velkého přispění Frédérica Caudrona. Mít možnost počítat s pomocí nejlepšího hráče karambolového kulečníku současnosti je skvělé. Na individuální úrovni jsem soutěžil prakticky pouze v trojbandu, protože ve Španělsku ani v Evropě nebyly turnaje. Těm disciplínám se od svazů nedostává ani uznání, ani potřebné pomoci, kterou si zaslouží. O to víc bychom měli ocenit snahu a úsilí, které vynakládá pan Vítek. Myslím, že pro mnohé hráče je možnost účasti na ANAG BILLIARD CUPU velikou radostí, možná jedinou za sezonu.

Cítíte se v současné době ve formě? Myslíte, že je možné zopakovat triumf z minulého roku?

Se svou současnou formou jsem spokojen, do turnaje stále zbývá několik týdnů tréninku. Myslím, že během nich na něčem ještě mohu zapracovat. Pokud se do té doby dostanu na svou nejvyšší herní a psychickou úroveň, domnívám se, že budu mít šanci vítězství zopakovat. Všichni víme, že k šesti velkým hráčům z minulého roku přibude dalších šest a každý má na to, aby se stal šampionem. Jsem si jist, že to bude velmi zajímavá podívaná.

Proč jste si vybral zrovna billiard a kdy jste s ním začal?

Odmalička jsem hrával fotbal, ale v deseti letech mi strýc, který hrál billiard, daroval tágo. Můj otec, který ho hrával v mládí, se pro něj znovu nadchnul, když jsem s ním začal já. V patnácti jsem nechal fotbalu, pro billiard jsem měl nadání. Jeho individuální charakter mě v té době lákal víc. Nadchla mě jeho technika, strategie i psychologie, postupně jsem začal vyhrávat turnaje ve své zemi, dostal jsem se na dobrou herní úroveň, ale stále se toho mám spoustu co učit. Billiard je sport velké koncentrace – do každého tréninku, do každého cvičného šťouchu je třeba zapojit všech pět smyslů, jinak je kýžené zlepšení obtížně dosažitelné a málo pravděpodobné. Baví mě potkávat lidi. Mám díky němu možnost poznávat jiné kultury a mít přátele v mnoha zemích. Miluji svůj sport, věřím, že billiard je nekonečný.

V Katalánsku máte biliárovou školu. Jak tam pracujete s mládeží?

V současné době čelí celé Španělsko vážné ekonomické krizi, a proto byly drasticky seškrtány příspěvky sportovcům. Děti, které jsem trénoval, tak přišly o finanční podporu a nemohou pokračovat pod vedením trenéra – buď se musí rozvíjet samy, nebo platit lekce ze svých kapes. Je tu teď podivná atmosféra. Katalánská biliárová federace rozhodla, že tuto sezonu nebude investovat do mladých. Toto září budou volby do vedení federace a početné a důležité uskupení (Kandidatura za změnu) pracuje na tom, aby se situace změnila. Věříme, že v sezoně 2013/14 budeme opět moci trénovat ty nejmladší. V současnosti se utvořila nová skupina 40–50 chlapců a dívek a jednou za měsíc nebo za dva (záleží na národním sportovním kalendáři) „Kandidatura za změnu“ pořádá neoficiální turnaje, aby zatím děti o kulečník neztratily zájem.

Děkuji za rozhovor.

Jan Tyle

Foto: archiv ANAGu


 
    << zpět na seznam novinek
 

 
top
Facebook Twitter Poslat email na Mapa stránek Přidat do oblíbených