Drobečková navigace Hlavní stránka » cz » Novinky a Akce

Hlavní obsah stránky

Novinky a Akce

top
 

01. 07. 2013 Grand prix kádr 71/2 Ronchin - Marek Faus na třetím místě

V doslova letním termínu se ve francouzském Ronchin odehrála vůbec první Grand Prix pořádaná Evropskou billiardovou federací (CEB). Konkrétně se hrál kádr 71/2 a v poli 27 hráčů měla velké zastoupení Česká republika. Marek Faus, jednička turnaje, Pavel Böhm, Janis Ziogas a junioři Adam Kozák a Adam Bača bojovali proti evropské špičce, mezi kterou nechyběl největší favorit turnaje Belgičan Frederic Caudron.


Hráči byli rozřazeni de devíti skupin po třech, z kterých postupovali vítězové a sedm nejlepších hráčů z druhých míst. Marek Faus vyhrál bez porážky skupinu A a s GP 30 si zajistil postup mezi 16 nejlepších. Pavel Böhm svou skupinu D, kde na něj čekali Dupont a Deraes, rovněž vyhrál. Janis Ziogas v první zápase porazil domácího Juliena Florenta a to mu zajistilo postup dál. Ve druhém zápase nestačil na Niessena, který mu partii zahrál na 3 náběhy a obsadil ve skupině E druhou příčku. Adam Kozák nedokázal získat ve velmi obtížné skupině I ani bod. V prvním zápase těsně prohrál s Gérimontem 150:143 a ve druhém mu Caudron partii zahrál na dva náběhy. Caudron druhý zápas s Gérimontem zahrál na drc a ze skupiny postoupil s GP 100. Adam Bača byl velmi blízko senzaci. První zápas remizoval se Španělem Gomezem a případná výhra v druhé partii by ho posunula do vyřazovacích bojů. V tomto boji na něj čekal letošní druhý vicemistr Evropy Řek Gérassimopoulos a Adam si vedl nad míru dobře. Za stavu 125:75 pro Adama vypadala situace nadějně, ale Řek prokázal své větší zkušenosti a nakonec partii otočil a vyhrál 150:137 /11. Adam obsadil ve skupině druhé místo, ale vlivem zisku pouze jednoho bodu se mu nepovedlo kvalifikovat do osmifinále.


Na Marka Fause v osmifinále čekal stejný soupeř jako ve skupině Španěl Gil. Po nepříliš dobrém začátku se povedlo Markovi otočit partii s Gilem a kvalifikoval se tak do večerního čtvrtfinále. Skvěle hrál Frederic Caudron. Belgičan držel opravdu vysoký standart GP 100, osmifinálový zápas dohrál v druhém náběhu sérií 200. V ryze českém osmifinálovém souboji byl lepší Pavel Böhm, když v šestém náběhu dohrál partii Janisovi Ziogasovi sérií 122 karambolů a na to už z dohrávky jablonecký hráč nedokázal reagovat. Do čtvrtfinále tedy postoupili dva naši hráči.
Marek sehrál velmi obtížné čtvrtfinále s Řekem Gérassimopoulosem. V desátém náběhu se nakonec povedlo Markovi zlomit odpor Řeka a vyhrál v poměru 200:128. Pavel Böhm měl v boji o semifinále proti Niessenovi své šance, nakonec mu ale podlehl 200:122 na 7 náběhů. Do semifinále dále postoupil Caudron, když porazil domácího Florenta a překvapivě také Španěl Garcia, který si poradil s Djoubrim.


Do nedělního semifinále Marek nastoupil proti zatím nejlepšímu hráči turnaje Caudronovi. Ale ani Marek nedokázal zastavit rozjetou mašinu jménem Frederic Caudron. Marek v začátku zápasu nevyužil dvě nabídnuté šance a to se ukázalo jako rozhodující moment. Caudron ve třetím náběhu zahrál sérii 170 karambolů a i když nedohrál, tak Marek se znovu nedokázal dostat do série. Caudron ve čtvrtém náběhu partii ukončil a vyhrál v poměru 200:42. Z druhého semifinále postoupil Patrick Niessen, který porazil Španěla Rafaela Garciu v poměru 200:128 na 5 náběhů.
Finále tedy bylo čistě belgickou záležitostí. Niessen měl ve finále velké šance, zápas mohl ve druhém náběhu dohrát, ale vynechal 33 karambolů před koncem. Caudron rovněž zápas nedohrál velkou sérií a dal tak další šanci Niessenovi. Ten ji nevyužil a Caudon zápas ve 4. náběhu dohrál. Niessen se v dohrávce dostal do náběhu a vypadalo to na rozstřel. Obrovskou chybou ale vynechal osmý karambol a promarnil velkou šanci zápas zremizovat, který skončil v poměru 200:174.

Frederic Caudron vyhrál Grand prix zaslouženě, dosáhl nejvyššího GP 64,7, zahrál nejlepší partii turnaje spolu s Niessenem 150/1 a v osmifinále zahrál nejvyšší sérii turnaje 200 karambolů. Na turnaji byla také poprvé zaznamenávána rychlost hráčů, která byla měřena v počtu karambolů za hodinu. Caudron prokázal svoji kvalitu i v tomto ohledu. Partii s Gérimontem do 150 karambolů zahrál na drc za 26,45 minuty a to v přepočtu znamená 338 karambolů za hodinu. Caudron se po celý turnaj pohyboval okolo 280-300 karambolů za hodinu. Průměrní hráči přitom dosahovali 170-180 karambolů za hodinu, nejpomalejší dokonce pouze 100 karambolů. Evropská billiardová federace se bude snažit prosadit tento parametr do oficiálních pravidel a tím zatraktivnit klasické disciplíny. Hráči by se měli pohybovat okolo 180 karambolů za hodinu.


Velmi dobře může tento turnaj hodnotit i česká reprezentace. Marek Faus potvrdil své kvality v kádru 71/2 a obsadil skvělé třetí místo. Pavel Böhm se umístil na šesté pozici, Janis Ziogas skončil 13., Adam Bača 18. a Adam Kozák 24.


Fotogalerie z turnaje

Veškeré výsledky a statistiky najdete na stránkách nové aplikace Kozoom Competition

Grand prix 71/2 Ronchin - vyhlášení


 
    << zpět na seznam novinek
 

 
top
Facebook Twitter Poslat email na Mapa stránek Přidat do oblíbených