Drobečková navigace Hlavní stránka » cz » Novinky a Akce

Hlavní obsah stránky

Novinky a Akce

top
 

07. 10. 2013 Xavier Gretillat vítězem 3. ročníku

Již třetí ročníkAnag Billiard cup 2013 ANAG BILLIARD CUP je minulostí. Od pátku do neděle bojovalo 12 hráčů o vítězství v tomto prestižním turnaji. Hráči byli rozděleni do čtyřech skupin po třech, ze kterých první dva postupovali do čtvrtfinále.


Skupiny vypadaly následovně:


A: Cuenca, Zenkner, Böhm

B: Gretillat, Soumagne, Leppens

C: Ziogas, Kahofer, Mata

D: Faus, Villiers, Blomdahl


První tři páteční a jedno sobotní kolo rozhodlo o tom, kdo se dostane mezi osm nejlepších.
Skupinu A vyhrál starý lišák Wolfgang Zenkner, který porazil Böhma i Cuencu v poměru 4:2. Druhé postupové místo vybojoval Cuenca. Španěl sice prohrál kádr s Pavlem, ale zápas otočil výhrami v jednobandu a trojbandu.


Skupinu B ovládl jasně obhájce titulu Eddy Leppens. Hned v úvodním kole turnaje sehrál Eddy překrásný zápas s Gretillatem. Švýcar zahrál kádr na drc, na což Eddy nedokázal zareagovat. V jednobandu byl rovněž Xavier v bodovém náskoku, ale v sérii udělal velkou chybu a Leppens set dohrál 41 karamboly. V kvartách pak zápas otočil, když vyhrál v poměru 15:10. Ve svém druhém zápase Leppens doslova smetl Soumagne 6:0 a byl jasným vítězem skupiny. O druhé místo se tedy utkal Soumagne s Gretillatem. Na Švýcarovi bylo vidět, že přijel ve skvělé formě. Kádr zahrál na dva náběhy, jednoband na 4 a bylo rozhodnuto. Soumagne pak sice vyhrál, v nejlepším výkonu na turnaji 15 / 7, kvarty, ale to už nic nezměnilo na tom, že se stejně jako minulý rok s turnajem rozloučil už ve skupině.


Ve skupině C nestačil náš Janis Ziogas na Kahofera s Matou. Janis sice vyhrál s oběma soupeři jednoband, ale špatné výkony v kádru a kvartách ho nemohly kvalifikovat do dalších bodů. V boji o první místo porazil Kahofer Matu v poměru 5:1.


Skupina D byla velmi zajímavá, protože se v ní potkal náš nejlepší hráč Marek Faus s aktuální světovou jedničkou Torbjörnem Blomdahlem. Třetí hráč ve skupině byl velmi silný Francouz Bernard Villiers. Marek vstoupil do turnaje proti Blomdahlovi. Kádr byla jeho jasná záležitost a vyhrál v poměru 100:6 ve dvou nábězích. Ale v jednobandu ani v kvartách nedokázal Marek vzdorovat a Švédovi podlehl 2:4. Blomdahl pak po stejném průběhu porazil i Villierse a vyhrál skupinu. Marek pak v boji o postup sehrál remízovou partii s Villiersem a oba měli jak stejný počet bodů ze zápasů, tak i stejný počet bodů ze skóre a musel rozhodovat generální průměr. Ten měl nakonec Marek o zhruba dva body vyšší a postoupil dál.


Čtvrtfinálové dvojice vypadaly takto:


Faus - Kahofer, Blomdahl - Mata, Cuenca - Leppens, Zenkner - Gretillat


Kahofer vyhrál nad Fausem suverénně 6:0 a oplatil mu tak porážku z prvního ročníku, kdy se utkali v semifinále. V druhém čtvrtfinále mezi Zenknerem a Gretillatem se mohl Švýcar znovu spolehnout na technické disciplíny. Kádr zahrál na dva náběhy a vyhrál velkým rozdílem. Jednoband sice skončil remízou, ale i když Zenkner vyhrál kvarty, tak vlivem vyššího generálního průměru postoupil vcelku jasně Gretillat. O největší překvapení se postaral Mata, který hrál s Blomdahlem. Švéd znovu jasně prohrál kádr a musel tak stejně jako ve skupině zabojovat o postup ve zbývajících disciplínách. Ale už po jednobandu bylo rozhodnuto, protože Matovi podlehl v poměru 50:32 / 7. Vítězství Blomdahla v kvartách už jen upravilo skóre na 4:2 pro Španěla. Poslední čtvrtfinále bylo reprízou loňského finále mezi Leppensem a Cuencou. Leppens vstoupil do zápasu jasnou výhrou v kádru. V jednobandu začal sérií 23 karambolů a vše vypadalo na jasný průběh zápasu. Cuenca ale neuvěřitelně zabojoval. Leppens sice zanechal na stole velmi obtížnou pozici, ale Španěl ji zahrál a pak vcelku bez problémů set sérií 50 vyhrál. V kvartách překvapivě utekl Cuenca na rozdíl 12:5, Leppens ale ukázal obrovskou sílu a s pomocí série 8 ve třech nábězích dohrál. Cuenca po tyto náběhy neskóroval a musel z vyrovnávacího náběhu udělat 3 karamboly a spoléhat na to, že bude mít vyšší GP. Sen se stal doslova skutečností. Cuenca set zremizovat třemi karamboly a navíc vlivem jednobandové partie na jeden náběh měl i vyšší GP a to znamenalo konec pro belgického obhájce titulu.


Semifinálové partie byly jednoznačné. V ryze španělském se utkali Mata s Cuencou. Cuenca pokračoval ve skvělých výkonech a porazil Matu jasně ve všech třech disciplínách a stejně jako minulý rok slavil postup do finále. Druhé semifinále bylo znovu představením Gretillata. Kádr na čtyři náběhy, jednoband na pět náběhů, na to Kahofer nedokázal reagovat. Kvarty pak skončily remízou, která stanovila výhru Gretillata 5:1.


Dovolím si tvrdit, že před turnajem málokdo tipoval takovéto složení finále. Všichni očekávali ve finále aspoň jednoho z dvojice Leppens Blomdahl. Ale ukázalo se, jak je tento turnaj nevyzpytatelný a obrovsky náročný v kombinaci těchto disciplín. Sám Blomdahl těmito slovy hodnotil na slavnostím ukončení průběh turnaje. Nicméně oba hráči, zvláště pak Gretillat, ukázali olomouckému publiku svoji obrovskou kvalitu.


Zpět ale k finálovému zápasu. Dal se očekávat vyrovnaný zápas plný nervozity. To ale Xavier Gretillat nedopostil. Jeho výkon ve finále ještě gradoval. V kádru začal a naprosto precizní hrou dohrál 100 karambolů z výkopu. Cuenca udělal z dohrávky pouze 5 karambolů. V jednobandu Švýcar rovněž začal, ale při třetím karambolu vynechal. Španěl nabídnutou šanci nevyužil a udělal pouze 7 karambolů. Pozice na stole nebyla špatná a toho již Gretillat stoprocentně využil. Skvělou sérií 48 karambolů set ve druhém náběhu dohrál a dostal Cuencu pod obrovský tlak. Španěl z dohrávky dokázal reagovat pouze 11 karamboly a o vítězi ANAG BILLIARD CUP 2013 bylo rozhodnuto. V kvartách sice Španěl vyhrál, ale to již nemohlo pokazit Xavierovi velkou radost z vítězství na tomto prestižně obsazeném turnaji. 


Xavier vyhrál naprosto zaslouženě. Generální průměr 50,00 z kádru 71/2 hraného do 100 bodů bez prohry hovoří sám za sebe. Průměr z jednobandu byl rovněž fantastický - 10,26 s jednou prohrou ve skupině s Leppensem. Ve všech zápasech, které vyhrál, neprohrával v technických disciplínách a to mu bohatě stačilo. O vysoké úrovni turnaje svědčí i generální průměr 17,57 Eddyho Leppense z jednobandu. Z 50 bodových partií je to až neuvěřitelné číslo.


Turnaj byl díky firmě Kozoom vysílán do celého světa. V jejich video archivu najdete záznam z osmi zápasů. Nedělní boje natáčela i Česká televize, na jejímž kanálu ČT Sport poběží v pátek 11.10. od 22:20 první hodinový záznam.


Na závěr nezbývá než poděkovat firmě ANAG zastoupené panem ing. Jiřím Vítkem a jeho realizačnímu týmu vedenému panem ing. Martinem Hartmannem za tento skvělý kulečníkový zážitek. Již v dubnu se bude v Olomouci konat další evropská akce - Finále Mistrovství Evropy týmů v klasických disciplínách. Očekává se, že to bude možná nejlépe obsazený turnaj v historii tohoto typu Mistrovství Evropy. Tak tedy nashledanou v dubnu v Olomouci.


Výsledky skupiny A, Výsledky skupiny B, Výsledky skupiny C, Výsledky skupiny D, Čtvrtfinále, Semifinále, Finále, Celkové pořadí


Fotogalerie z turnaje
Videogalerie z turnaje


 
    << zpět na seznam novinek
 

 
top
Facebook Twitter Poslat email na Mapa stránek Přidat do oblíbených